Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. Bővebb információkat IDE kattintva olvashat. Rendben
Menü

Fejléc információs menüsáv

Raktárunk és bemutatótermünk előre egyeztetett időpontban tart nyitva, bejelentkezés szükséges!

Telefon: 06 70 248 7983

Ismerjük meg a Bambuszparkettát

Ismerjük meg a Bambuszparkettát 

Nem szeretném, hosszasan ecsetelni a gyártás folyamatát, de pár gondolat erejéig, még is kitérnék e folyamatra, hogy teljes képet kapjunk erről a manapság, jogosan egyre népszerűbb termékről.

A bambuszparketta alapanyaga a kínai óriásbambusz, mely pár év alatt eléri a teljes magasságát, ami olykor 30méter is lehet, ezt a gyors növekedést annak is köszönheti, hogy a bambusz nem a fák hanem a fűfélék családjába tartozik. És hogy miért fontos ez, mert ezáltal könnyen, gyorsan újratermelhető, így gazdaságos és környezetbarát (környezetkímélő) gyártás valósítható meg. A kifejlett bambusz fizikai, mechanikai tulajdonságai nagymértékben hasonlóak (sőt sokszor jobbak), mint egyes keményfáké. A bambusz nagy tűrőképességgel bír, ellenáll mindenféle gombának és kártevőnek.

A gyártás során a kör keresztmetszetű, üreges növényt hosszanti irányban csíkokra fűrészelik. Ezt követően vagy eltávolítják a cukortartalmát, aminek következtében sárgás-fehéres lesz a színe (natúr), vagy cukortartalmát karamellizálják (gőzölik) és ezáltal barnás színű lesz. Az elérhető színek közül ez a két leggyakoribb.

Natúr bambuszparketta:

Gőzölt bambuszparketta:

A következő fázisban a már előkészített bambuszszállakat vagy lapjukra fektetve - horizontálisan - vagy egymás mellé rakva - vertikálisan - nyomás alatt összeragasztják.

Horizontális bambuszparketta: 

Ez a típus emlékeztet leginkább a bambusz növényre. A látható különleges göcsök és a változatos színárnyalatok az egyszerű helyiségeket is különlegessé teszik.

Vertikális bambuszparketta: 

Modern, letisztult megjelenéssel ruházza fel a padlóburkolatot, amely homogén színtónusaival kiválóan alkalmazkodik a legtöbb stílushoz.

De ezzel nem ért véget a típusok meghatározása, mert e jól ismert két verzión kívül, egyre elterjedtebb a fonott bambuszparketta, melyet úgy állítanak elő, hogy a bambuszszálakat rostokra bontják (szétzúzák), majd azokat „fonják” összepréselik. Ez a típusú bambuszparketta sokkal keményebb és tömörebb, mint az előző két verzió. Küllemét tekintve ez hasonlít leginkább a valódi fa erezetéhez.

Fonott bambuszparketta: 

További verziók is megjelentek a piacon melyek a következők:

Festett bambuszparketta, mely úgy készül. Hogy a natúr vagy gőzölt alapszínű bambuszt különféle színekkel festik, majd lakozzák.

Festett bambuszparketta: 

     

Talán a legkülönlegesebb felület kezelése a bambuszparkettáknak az úgynevezett: „karcolás”, mely során a parketta felületét érdessé teszik ezáltal antik hatást kelt, ezért is szokták ezt a típust „Antik” vagy „Art” megnevezéssel illetni.

Antik vagy Art bambuszparketta: 

    

A bambuszparketták kialakításánál fontos még megemlíteni az illesztés típusait is, mely a jól ismert csaphornyos verzió és a klikkes verzió lehet. A csaphornyos bambuszparketták esetén ugyan úgy kell eljárni, mint a hagyományos parkettáknál, ez a típus mindenképpen ragasztást igényel. A Klikkes bambuszparketták csatlakozása hasonló technikát használ, mint a laminált parkettáknál is ismert, ez a kivitel nem igényel ragasztást, gyorsabban lerakható, és kis kézügyeséggel akár házilag is megoldható, habár ennek ellenére én minden esetben hozzáértő szakember igénybevételét javaslom.

Csaphornyos bambuszparketta:

Klikkes bambuszparketta:

Ez mind szép és jó, de miért vegyen bárki is bambuszparkettát?

Mert nem korhad, nem törik, nem szálkásodik, pontos, egyenes hézagmentes illesztések jellemzik, modern és klasszikus stílusban is kaphatóak. A kártevőkkel szemben is ellenálló. A természetes alapanyagnak köszönhetően antiallergén, ezért különösen ajánlom azoknak, akik otthonuk belsejét barátságossá és természetközelivé szeretnék varázsolni amellett, hogy a legszebb belső kialakítására törekednek. Nem igényel csiszolást, pácolást, felületkezelést. A bambusz parkettát lehet használni padlófűtésnél is. (Annak érdekében, hogy a parketta kevésbé szigeteljen, létezik kimondottan padlófűtésre készített parketta változat is. Ennek vastagsága általában 10 mm körüli.)

Túlzás nélkül állíthatom, hogy a bambusz parketta a jövő parkettája, és ennek köszönhetően, egyre elterjedtebbek, egyre több szín és mintázat jelenik meg a piacon, és minőségének hála, egyre népszerűbbé is válik.

A bambuszparketta előnyei röviden:

  • Környezettudatos megoldás
  • Változatos színek és felületek kaphatóak
  • Kimagasló kopásállóság
  • Antisztatikus padlóburkolat
  • Mentes a kártevőktől és gombáktól
  • Padlófűtéshez is használható
  • Csaphornyos és klikkes verzió is elérhető
  • Kiválóan ellenál a hő és páratartalom ingadozásnak
  • Akár falburkolatként is használható
  • Kitűnő ár-érték arány

 

És legvégül egy pár jótanács egy szakember tollából:

Figyelem: A lerakásra (fektetésre) vonatkozó jótanácsok, útmutatók kizárólag tájékoztató jellegűek, a beépítést megfelelő felkészültséggel rendelkező szakember végezze, az építmény szerkezetének és az építés technológiájának ismeretében!!!

Minden esetben körültekintően kell eljárni a bambuszparketta szállítása és mozgatása közben. A bambuszparkettát ugyanabban a helyiségben kell akklimatizálni, mint amelyben telepítésre kerül.

„A jó parketta alapja a jó aljzat!”

Nagyon fontos az aljzat egyenletessége (sima, erős felszín), alacsony nedvességtartalma!

A bambusz parketta telepítése előtt, kérjük, ellenőrizze a padlóalap nedvességtartalmát egy pontos nedvességmérő készülékkel. A bambuszparketta lehetőleg esztrich aljzatra vagy kiegyenlített aljzatbetonra kerüljön, melynek nedvességtartalma 1,8% (falak nedvességtartalma: 2%)

A nedvességtesztet közvetlenül a bambusz parketta fektetése előtt is el kell végezni!!!

A parkettákat mindig védeni kell az aljzat nedvességének hatásaitól. Párafékező rétegként 6 mm-es polietilén fólia alkalmazását javasoljuk. A fóliát legalább 20 cm-es túlfedéssel helyezzük le, és ragasztószalaggal ragaszuk le. Az aljzat legyen tiszta, és a párafékező réteg lehelyezése előtt mentesítsük minden szerves anyagtól, mint pl. faforgácstól és papírtól, mert, ha a fólia alatt nő a relatív páratartalom, ez a szerves anyagok penészedéséhez vezethet. Emellett, fontos a légkondicionáló vagy páramentesítő használata a nedves hónapokban. A jó levegőkeringgetés fontos a nedvesség-felhalmozódás elkerülése érdekében. A nedves helyeket egész évben szellőztetni kell.

A hordozó felületnek, simának, tisztának, száraznak és vízszintesnek kell lennie, nem lehet rajta keményítőszer, kosz, viasz, olaj, festék és egyéb szennyeződés, ami zavarhatja a ragasztott kötést. Az aljzatban minden repedést és lyukat fel kell tölteni cementalapú javítóanyaggal, és ellenőrizni kell a nedvességtartalmát. Párazáró réteget, pl. 6-mil polietilént kell alkalmazni. Javasoljuk a kalciumklorid vizsgálati módszert, és a bambuszparkettát nem lehet telepíteni, ha a nedvesség meghaladja az 1,8%-ot. A 60 napnál fiatalabb betonfödémek általában túl nedvesek a bambusz parketta telepítéséhez.

A bambusz parkettát lehet használni padlófűtésnél is. Annak érdekében, hogy a parketta kevésbé szigeteljen, használjanak kimondottan padlófűtésre készített bambuszparkettát. Ennek vastagsága általában 10 mm körüli.

Padlófűtés esetén felfűtési naplót kell vezetni! Amikor az 5. napon a helyiség hőmérséklete eléri a tervező által megengedett maximális értéket, akkor 5 - 15. napig ezen a hőmérsékleten kell tartani a bambusz padlókat, majd 16 - 19. napig fokozatosan csökkenteni kell a hőmérsékletet. Padlófűtéshez ajánlatos ragasztó kaucsuk bázisú, mely esetén a felületet 100 %-osan le kell ragasztani. Lerakás után a helyiség hőmérséklete nem csökkenhet 20 °C, a relatív páratartalom 50% alá, különben a padló résesedni fog.

Tartalomhoz tartozó címkék: Bambuszparketta